Baggrund og Formål

I foråret 2009 begyndte selve Østerild-projektet at tage form. Der blev fremlagt planer for opførelsen af et stort nationalt vindmølle testcenter for havvindmøller, og efter flere forskellige undersøgelser og screeninger blev den optimale placering sat til at være ved Østerild.

Siden fremlæggelsen af projektet, har der været store indsigelser og protester for valget af netop denne placering. Flere interesseorganisationer har protesteret mod opførelsen, fordi det vil være forstyrende for både dyr og mennesker i området.

Formålet med denne rapport er objektivt at formidle viden, til alle dem, der gerne vil vide noget omkring planerne for det kommende testcenter, samt om hvordan det kommer til berøre natur og mennesker i nærområdet.




onsdag den 13. oktober 2010

Hvis Danmark skal have et nyt nationalt vindmølletestcenter skal det ligge i Østerild

Regeringen har bestemt, at det nye nationale vindmølletestcenter skal ligge i Østerild klitplantage i Thy, som ligger mellem Thisted og Fjerritslev.  

Østerild ligger i Thy ca. 14 km fra Thisted og ca. 9 km fra havet

Da regeringen skulle bestemme, hvor testcenteret skulle placeres, bad de Miljøministeriet om at udpege det bedst egnede sted til et nationalt testcenter for vindmøller.
 Arealet som skulle benyttes skulle minimum opfylde følgende 4 kriterier:

Kriterie 1: På området skal der minimum være en vindhastighed på  8 m/s med baggrund i Risø/DTU’s  vindressourcekort.
Kriterie 2: Området må ikke være udpeget som EU- fugle – beskyttelsesområde.
Kriterie 3: Området skal minimum ligge 1000 m fra beboelsesbygninger med folkeregisteradresse og sommerhusområder.
Kriterie 4: Området skal have et areal på mindst 346 ha med plads til ca. 10 vindmøller.   

Efter en screening, der behandlede disse 4 kriterier, var der 14 mulige placeringer tilbage i Danmark af det nye vindmølletestcenter. 

Her kan man se de mulige placeringer af et testcenter, efter at screeningen blev gennemført

 De 14 fremsatte arealer, blev derefter konkret vurderet af By - og Landskabsstyrelsen i samarbejde med Risø DTU og Vindmølleindustrien – ud fra især 2 forhold: 
  1. Var det på arealet muligt at opstille det ønskede antal møller på en nord/sydgående linje.
  2. Var der et vindfelt (4 km) vest for arealet, som kunne give vinden den rette ruhed, så den det mest muligt simulerer, at møllerne står op havet.
Efter besigtigelsen var der enighed om, at kun to områder kunne komme i betragtning: Kallesmærsk Hede og Østerild Klitplantage. Kallesmærsk Hede er et øvelsesområde for Forsvaret, som afviste muligheden for at afgive det. Desuden er det et fuglebeskyttelsesområde. Tilbage var Østerild Klitplantage, der udmærkede sig ved størrelsen - samt at der kun var behov for at ekspropriere nogle få boliger. 

Du kan læse mere om screeningen, der fandt frem til netop disse mulige placeringer på:  http://www.blstweb.dk/screening/index.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar