Baggrund og Formål

I foråret 2009 begyndte selve Østerild-projektet at tage form. Der blev fremlagt planer for opførelsen af et stort nationalt vindmølle testcenter for havvindmøller, og efter flere forskellige undersøgelser og screeninger blev den optimale placering sat til at være ved Østerild.

Siden fremlæggelsen af projektet, har der været store indsigelser og protester for valget af netop denne placering. Flere interesseorganisationer har protesteret mod opførelsen, fordi det vil være forstyrende for både dyr og mennesker i området.

Formålet med denne rapport er objektivt at formidle viden, til alle dem, der gerne vil vide noget omkring planerne for det kommende testcenter, samt om hvordan det kommer til berøre natur og mennesker i nærområdet.




onsdag den 13. oktober 2010

De gamle dage vender tilbage til Østerild klitplantage

Ved at anlægge det nationale testcenter for vindmøller i Østerild plantage, bliver der genskabt klithede, som var den oprindelige naturtype inden fredskoven blev plantet.      


Sådan ser en typisk hede ud.
Karakteristisk er lyngen og de mange små buske.

For over 200 år siden bestod Østerild klitplantage af klithede, som den oprindelig var – blandet med enge, tør hede, krat og moser. Da man dengang siden plantede skoven i Østerild klitplantage, gravede man grøfter for at dræne det højtliggende grundvand væk, da træerne ikke kunne overleve i den høje vandstand.    

                                                                                             
Formålet med at plante de mange træer dengang var dels at bremse sandflugten, samt at sørge for, at der i fremtiden ville være tilstrækkeligt med træ tilgængeligt til at genopbygge den danske flåde.

Nu skal store dele af fredskoven i Østerild Plantage fælles, både for at få plads til testcenteret og for at træerne ikke skal genere vinden, som vindmøllerne skal opfange. Ifølge loven om erstatningsskov, skal der for hver m2  skov der fældes, plantes 1,5 m2 skov et andet sted i Danmark. 


Fredskov ved Østerild
Når skoven er ryddet i Østerild, vil området ændre karakter, men der bliver ikke mindre natur. Plantagen vil blandt andet blive ført tilbage til klithede, som den oprindelig var – blandet med enge, tør hede, krat og moser, desuden lavvandede søer og vandløb, der opnås, fordi vandstanden hæves. 

Dyrelivet vil ændre sig markant, når fredskoven bliver til klithede igen. Skovfuglene som skovskaden og mejsen får ringere levevilkår. Mens smådyr, oddere, padder, fx vandsalamandre får gode leveforhold i de nye vådområder. Den ny natur bliver levested for dyr og fugle som viber og andre vadefugle, harer, agerhøns, gæs og andefugle, padder, krybdyr og mange forskellige insekter og planter. Kronvildtet, som mange er bekymret for kan gemme sig I krat om dagen og søge føde på den åbne klithede om natten.
Plantelivet vil ændre sig fra at bestå af arter, som trives i skov, til at bestå af arter, som typisk findes på klitheder. Hedelyng, klitrose, mosebølle og lakrød bægerlav er tilpasset de særlige levevilkår på klitheden, og vil derfor dominere området omkring det nye nationale testcenter for vindmøller i Østerild klitplantage, fordi det netop er klithede der bliver gendannet.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar